Tips voor een duurzame inrichting

13 maart 2020

Nieuwbouwhuizen zijn vaak duurzaam door het gebruik van duurzaam bouwmateriaal, een warmtepomp en/of zonnepanelen. Wil je deze lijn doorzetten en je huis duurzaam inrichten? Bekijk dan deze tips!

Duurzame verf
De meeste verven zitten vol met schadelijke stoffen. Een uitzondering is verf van het Nederlandse merk FairF. Dit merk maakt het belangrijkste ingrediënt van verf, de binder, van gerecycled sloophout! Bovendien draait de fabriek van FairF op energie opgewekt uit zonnepanelen.

Duurzame vloer
Wanneer is een vloer duurzaam? Als het productieproces relatief weinig energie kost, er geen plastic en giftige stoffen zijn gebruikt bij de productie, het gebruik van de grondstof geen grote schade toebrengt aan de natuur, het materiaal lang meegaat en als het uiteindelijk goed af te breken is. Voorbeelden van duurzame vloeren zijn kurkvloeren en bamboevloeren.

Verlichting
Duurzame verlichting heeft een lange levensduur, minimaal energieverbruik en een minimale impact op het milieu. LED lampen zijn een duurzame vorm van verlichting; ze verbruiken tot 90 procent minder energie dan andere verlichting en gaan ongeveer 30 keer langer mee dan een gemiddelde gloeilamp.

Meubels 
Recyclen is natuurlijk duurzaam. Koop daarom bij een verhuizing zo min mogelijk nieuwe meubels en geef bepaalde meubels een tweede leven; verf ze in een leuke kleur of plaats ze in een andere ruimte. Of koop je meubels tweedehands. Deze zijn echt niet altijd oud en versleten; soms kun je online prachtige vintage of designmeubels vinden!