Nieuwe bank kopen? Let hierop!

28 april 2020

Bij een nieuw huis hoort vaak ook een nieuwe bank. Met deze tips ben je verzekerd van een bank waar je met plezier op zit en naar kijkt. 

Model
Een bank neemt vaak veel ruimte in beslag en is dan ook bepalend voor de sfeer in je woonkamer. Bepaal daarom van tevoren welke stijl je mooi vindt en waar de bank aan moet voldoen. Wil je rechtop zitten of juist onderuitgezakt? Wel of geen armleuning? En wil je een hoog onderstel of een bank die tot de grond doorloopt?

Verschillende lagen 
Een bank is opgebouwd uit verschillende lagen: de vering, de vulling en de topping. Voor intensief gebruik zijn nosag-veren de beste keus; deze zijn stevig en zorgen dat de bank niet snel doorzakt. Het schuim in de bank bepaalt de tegendruk en veerkracht. Hoe hoger de dichtheid van het schuim, hoe minder je wegzakt in de bank en hoe langer de bank mee kan. De topping vind je onder de bekleding van de bank. Deze laag zorgt voor extra zitcomfort en geeft je bank een bepaalde uitstraling. Een dacronlaag is een zachte wattenlaag die je bank een strakke uitstraling geeft. Een topping met siliconenvezels of dons geeft je een lounge-gevoel.


Bekleding
Wat betreft de bekleding van de bank zijn er veel opties. Qua materiaal kun je kiezen voor een stoffen of lederen bank. En welke kleur jij bij je interieur vindt passen is natuurlijk heel persoonlijk. Maar er zijn ook een aantal praktische punten om rekening mee te houden. Natuurlijke stoffen zoals wol en linnen verkleuren sneller dan kunststof, en donkere kleuren vervagen sneller dan lichte kleuren. Hoe goed een stof bestand is tegen slijtage wordt aangegeven met ‘Martindale’. Bij normaal woongebruik moet deze score in ieder geval tussen de 15.000 en 40.000 zijn.