Nieuw huis! Behangen of verven?

30 augustus 2022

De sleutel in ontvangst genomen, yes! Je kan aan de slag in je nieuwe huis die je van scratch kan inrichten en indelen. Al snel volgt jouw eerste dilemma. Welke kleur ga jij kiezen? En ga je dan verven of behangen? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Creatief met kleur
De basis van je huis zijn niet de meubels en accessoires, maar de kleuren op de muur en de vloer. Dit is jouw begin van het inrichten. Denk na over welke stijl jou aanspreekt. Welke kleuren in de basis vind jij mooi? Kies je voor één kleur dan zou verven natuurlijk gemakkelijk zijn. Wil je echter één kleur, maar juist met een verloop erin of een relief? Dan kun je juist kiezen voor behang.

Wil je juist aan de slag met stippen, streepjes, jungle prints of misschien wel dieren? Dan is behang vaak makkelijker voor de doe-het-zelver dan je schilderkunsten op de muur uitproberen. Met behang is de keuze reuze en is er een groot aanbod beschikbaar met uiteenlopende designs.

Wil je een knusse sfeer benadrukken of de ruimte wat compacter laten aanvoelen? Dan werken zachte, warme en donkere kleuren goed. Wil je jouw ruimte optisch groter laten lijken? Ga dan voor lichte kleuren, of grote printen. Hoe kleiner en drukker het behangprintje, hoe kleiner en drukker en wellicht knusser jouw huis voelt.

Creatief genoeg, hoe zit het praktisch?
De creatieve voordelen zijn aan jou. Maar dan even praktisch gezien. Wat zijn de voor-en nadelen van de beide opties? Verven is in de basis veel sneller dan behangen. Terwijl, mocht je een muur hebben die niet heel strak is gestuct, dan kun je beter kiezen voor behang. Bij behang maakt de ondergrond namelijk minder uit en bij verf ga je die oneffenheden op de muur toch echt wel zien. En heb je veel hoekjes in je huis en kleine muren? Dan is verf weer een stuk praktischer, want voor behangen is meer precisie nodig. En dan nog even deze: wil je de badkamer of keuken behangen? Dit zijn in huis de meest vochtige plekken en wanneer je met behang gaat werken blijft dit minder goed zitten. Door het vocht ontstaan er gemakkelijk hobbels en bobbels in het behang of laat het zelfs soms los.

Fijn allemaal, maar wat is het goedkoopst?
Ah – ha, goeie vraag. En wellicht ook meteen een instinker. Verf is in de basis een stuk goedkoper, maar behang gaat juist een stuk langer mee. Ben je iemand die vaak van kleur en smaak wil wisselen? Kies dan voor verf, hier kun je gemakkelijk overheen verven. Behang moet je eerst van de muur afschrapen of stomen voordat je weer met nieuw behang aan de slag kan gaan.

En dan, de nieuwbouw addertjes!
Een gloednieuw huis! Yes! Zo’n nieuwbouwhuis is natuurlijk heerlijk, want alles is fris en nieuw. Maar hoe zit het eigenlijk met de muren? Wist je dat er bij oplevering van een nieuwbouwhuis vaak nog heel veel vocht in de muur zit? In sommige gevallen moet de muur dan ook eerst nog drogen voor je deze kan afwerken. Dit betekent dat je goed moet nadenken over de juiste keuze afwerking op jouw muur. Daarnaast klinkt het gek, maar ja jouw nieuwe huis “leeft” als het ware wanneer je erin trekt.

Wanneer je je nieuwbouwhuis gaat verven zuigt de verse muur zich vol met jouw verf. Zo kan je soms wel 4 lagen verder zijn voordat die prachtige kleur groen op je muur goed dekt. Vraag dan ook goed uit hoe de muren van jouw nieuwbouwhuis worden opgeleverd. De muren van een nieuwbouwhuis behandel je vaak eerst met voorstrijk. Door deze verf er eerst op te smeren trekt de laag verf die je er daarna op smeert niet meteen in de muur. Kiezen voor behangen kan dus een voordeel zijn. Vaak wordt een nieuwbouw project namelijk “behangklaar” opgeleverd. Dan zou je meteen aan de slag kunnen met behang of glasvezelf behang!

Dus.. wat is jouw favoriete kleur? ;)