Meerwerk bij een nieuwbouwwoning: zo zit het

20 januari 2023

Een groot voordeel van een nieuwbouwwoning is de standaard indeling, waardoor je minder zorgen hebt. Toch kan het uiteraard voorkomen dat je extra wensen hebt. Dit noemen we meerwerk. Waar moet je op letten bij meerwerk bij een nieuwbouwwoning? Wij leggen het uit.

Meerwerk en minderwerk bij een nieuwbouwwoning
Je koopt een nieuwbouwwoning, maar de standaard indeling is niet helemaal naar wens: je hebt eigenlijk nog wat extra wensen. In dit geval heb je te maken met meerwerk en zullen deze extra wensen doorgevoerd moeten worden op een meerwerklijst. Laat je goed informeren over de mogelijkheden, bouwtekeningen kunnen nog wel eens vrij ingewikkeld zijn. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je bepaalde zaken juist weg wil laten halen; dit noemen we minderwerk.

Meerwerk financiëren
Het is mogelijk om de kosten voor meerwerk mee te laten te financieren in je hypotheek. Alle voorzieningen die je extra aanbrengt in je nieuwbouwwoning worden gezien als waardeverhogend. De kosten die gemaakt worden voor meerwerk komen bovenop de koop/aanneemsom en worden in het bouwdepot opgenomen, net zoals de hypotheek voor de nieuwbouwwoning. Let wel op dat de kosten van meerwerk bij nieuwbouw niet fiscaal aftrekbaar zijn. Als ze meegefinancierd worden, is de rente daarop wel weer aftrekbaar.

Meerwerk tips & tricks
Bij het regelen van meerwerk zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:
1. Schenk aandacht aan de uitvoeringen tijdens de bouw, wat vindt er wel of juist niet plaats? Soms worden er zomaar extra kosten in rekening gebracht, waar je niet om hebt gevraagd.
2. Meestal moet je voor elke kleine toevoeging buiten het bouwplan bijbetalen. Kijk daarom of je sommige werkzaamheden zelf uit kunt voeren of zelfs door een ander bedrijf waar het misschien goedkoper is. Let op: wanneer je zelf werk uitvoert, vervalt je garantie.
3. Uiteraard is het doorvoeren van meerwerk niet kosteloos. Vraag de bouwer naar de mogelijkheden, de prijzen en de deadlines. Wanneer je van plan bent te onderhandelen, sta je sterker als je over alle informatie beschikt. Zet pas je handtekening onder de overeenkomst op het moment dat alles duidelijk is en je het meer- en minderwerk hebt afgesproken. Daarnaast is het belangrijk dat je vraagt om duidelijke en harde prijsopgave.
4. Zijn er andere bewoners binnen het nieuwbouwproject met dezelfde wensen? Wellicht kun je samen betere prijzen regelen voor meerwerk.

Met deze extra uitleg en tips & tricks weet je van tevoren alles over meerwerk. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en ga je voor de beste deal!