Maak je tuin vogelvriendelijk met deze tips

01 april 2022

Het is weer lente en dat betekent dat de bloemen weer beginnen te bloeien en de vogels weer beginnen te fluiten. Maar hoe krijg je de vogels in je tuin en hoe zorg er je ervoor dat de tuin een bedevaartsoord wordt voor de vogels in de buurt? We leggen het aan je uit!

Er zijn veel manieren om meer vogels naar je tuin te leiden, maar de allerbeste tip is uiteraard om je tuin vogelvriendelijk te maken. Dit houdt in dat de tuin onder andere beschutting heeft, er voldoende broedmogelijkheden zijn en er geen tekort aan voeding is. De beste omgeving hiervoor is een tuin die niet volledig betegeld is. Dus: hoe meer planten, hoe beter!

Bloemen en planten
Het belangrijkste is om de tuin aan te passen naar de leefomgeving en gewoonten van vogels. Door het plaatsen van bloemen en planten trek je zowel vogels als insecten aan en de insecten trekken op hun buurt ook weer vogels aan, waardoor je dubbel zo effectief bent. Dus naast vogelvoer en bloemzaden kan je (extra) bloemen en planten plaatsen. Planten die het zeer goed doen bij vogels zijn de Gelderse roos, de zonnebloem en de grote kaardebol.

Bescherming
Veiligheid is belangrijk bij vogels, want vogels zullen bij dreigend gevaar zich snel uit de voeten maken naar een veilige en beschermde plek. Daarom doen struiken, planten en heggen het altijd goed bij vogels. Hier hebben ze uitzicht op de voederplekken zonder zelf op te vallen. Ook kunnen de vogels hier beschut op zoek naar insecten en rustig rondscharrelen zonder zich bedreigd te voelen.

Een eigen huisje
Zodra de temperaturen beginnen te stijgen, beginnen de meeste vogels met het bouwen van een nestje, zodat ze op tijd een plek hebben om eieren te leggen en uit te broeden. Het ophangen van vogelhuisjes en nestkasten verhoogt de kans op broedende vogels in je achtertuin en een boom is natuurlijk altijd fijn om een nestje in te bouwen. Ruim dode takjes ook niet op, maar veeg ze allemaal uit het zicht of laat ze liggen, hier kunnen de vogels weer een nest van bouwen. 

Enkele afsluitende tips
Hang een vogelhuisje rond de 2 meter boven de grond, zo kunnen katten en andere natuurlijke vijanden er niet bij. Indien je iets te drinken voor vogels wilt neerzetten, gebruik dan vers kraanwater. Andere vloeistoffen zijn over het algemeen schadelijk voor vogels. Om de katten voor te zijn kan je eventueel gaas rond de tuin spannen, om de uitdaging iets groter te maken.