Maak je tuin alvast winterklaar

23 oktober 2020

De maand oktober is een goede periode om jouw tuin alvast winterklaar te maken. Het is nog redelijk weer om te tuinieren en ook de grond is nog niet bevroren. Door nu alvast wat werk te verrichten, geniet je straks in het voorjaar weer van een mooie tuin.


Snoeien
In het najaar zijn er diverse planten die je kunt snoeien. Check vooraf welke planten dit zijn. Sommige planten kun je namelijk pas snoeien als het niet meer gaat vriezen, zoals de vlinderstruik. Hagen, buxus en diverse fruitbomen kun je wel in oktober snoeien en ook de stamroos kun je inkorten. Verwijder bij andere planten eventueel al de uitgebloeide bloemen.

Planten scheuren of herplanten
Worden sommige planten in je tuin te groot? Dan is oktober een goede moment om ze te scheuren en ze daarna opnieuw te planten. Ook het verplaatsen van planten naar een andere plek in je tuin is nu mogelijk.

Planten winterhard?
Check voordat het gaat vriezen of er planten in je tuin staan die niet winterhard zijn. Is dit wel het geval, verplaats deze dan naar binnen zodra het gaat vriezen of bescherm ze door ze in te pakken.

Het gras
Verwijder afgevallen bladeren van het gras. Zo krijgt het genoeg licht en zuurstof. Daarnaast is het goed om het gras in het najaar te voeden met mest en kalk. Zo zal het gras er in het voorjaar weer mooi groen bij liggen en krijgt mos niet de kans om tussen het gras te groeien. Probeer als het vriest of heeft gesneeuwd niet teveel over het gras te lopen. Zo voorkom je dat het beschadigt.

Afgevallen bladeren
In tegenstelling tot het gras kun je afgevallen bladeren in de borders en onder de haag wel laten liggen. Dit beschermt de wortels van de planten tegen vorst. Ook vogels, insecten en kleine dieren zoals egels worden er blij van. Het biedt beschutting en voedsel tijdens de winter. Uiteindelijk verteren de bladeren tot compost, wat weer goed is voor de kwaliteit van de bodem.

De vijver
Liggen er afgevallen bladeren in de vijver? Verwijder deze dan. Om te voorkomen dat er bladeren in de vijver vallen, kun je er een net over spannen.

Bloembollen
Wil je in het voorjaar genieten van bloemen in je tuin? Poot dan nu al bloembollen van voorjaarsbloeiers. Denk aan blauwe druifjes, narcissen, tulpen en hyacinten. Doe dit voordat het gaat vriezen. Zo heb je straks in het voorjaar weer een kleurrijke tuin.

Vogelhuisje
In de winter zoeken vogels naar een veilige beschutte plek, met name in de koude nachten. Een vogelhuisje biedt dan uitkomst. Zorg er wel voor dat het vogelhuisje goed schoon is. Hang ook eens een vetbol op of strooi wat zonnepitten. Ook daar doe je ze een groot plezier mee.