Last van fruitvliegjes? Deze plant helpt!

19 augustus 2022

Het is hartje zomer en dat betekent dat fruitvliegjes zich weer verzamelen rond de fruitschaal. Ook etensresten en vieze vaat zijn niet bestand tegen deze plaag. Gelukkig is er een bepaalde plant die deze irritante insecten verdrijft. Lees snel verder!

Van fruitvliegjes kom je niet zo snel af; een eitje groeit uit naar volwassen fruitvlieg in 8 dagen tot 11 dagen. Daarom moet je zo snel mogelijk ingrijpen zodra je ze ziet, of het natuurlijk zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Want ondanks dat deze vliegjes totaal geen kwaad kunnen, zijn het alles behalve gewenste gasten.

Dé oplossing
Maar wat is dan de oplossing voor de zwerm fruitvliegjes rond jouw fruitschaal? Munt! Munt? Jazeker, munt heeft namelijk een sterke geur en daar houden fruitvliegjes (en trouwens ook spinnen) helemaal niet van. Ook is deze oplossing helemaal diervriendelijk, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je huisdieren per ongeluk een chemische stof eten. Wat uiteraard helpt is om geen etensresten te laten liggen, en het aanrecht, de eettafel en de kookplaat direct schoon te maken.

Blijven ze toch hangen?
Vliegen er toch nog ongewenste gasten rond je fruitschaal? Dan werken andere natuurlijke oplossingen altijd mee. Denk aan sterk geurende planten en kruiden, zoals kruidnagel, lavendel, salie en dille. Ook een kap over je fruitschaal zetten zorgt ervoor dat ze geen eitjes kunnen leggen tussen het fruit. Is het kwaad al geschied en werkt niks meer? Dan kan je altijd een val maken om de vliegjes te vangen. Pak een kom en vul deze met suiker, gist, wijn of fruit en dek deze af met plastic folie. Prik aan de bovenkant een klein gaatje en zet vlak bij de fruitschaal. Na enkele dagen zal je zien dat de val werkt en deze helemaal gevuld zit met fruitvliegjes.