Industrieel erfgoed krijgt nieuwe functie

16 november 2019

Utrecht groeit het snelst van de vier grote steden in Nederland. Meer ruimte creëren is daarom noodzakelijk. Door de stad steeds verder uit te breiden, maar ook door te kijken naar een nieuwe invulling van bestaande gebouwen.

Utrecht heeft een aantal verlaten fabrieksterreinen waar tot voor kort niet veel gebeurde. Maar nu zijn een aantal van deze fabrieksterreinen omgetoverd tot creatieve en levendige plekken, waar wordt gerecreëerd, geleerd, gewerkt en gewoond. We lichten 2 van deze bijzondere projecten voor je uit. 

Lubrofabriek
De Utrechtse Luxe Brood- en Banketbakkerij (Lubro) sluit in 2004 de deuren van de in 1948 opgerichte fabriek in Zijdebalen. In 2014 start de ontwikkeling van Zijdebalen tot een nieuwe woonwijk. En afgelopen jaar startten ook de verbouwwerkzaamheden van de Lubrofabriek. Deze krijgt een nieuwe bestemming: in de voormalige bakkerij komt een mix van horeca en flex-kantoren en de fabriekshal biedt ruimte aan 6 prachtige herenhuizen. Dankzij de gebogen dakspanten en andere originele industriële elementen krijgen de woningen in Lubro een uniek karakter. 

Wisselspoor
De NS was jarenlang gevestigd in Utrecht. Aan de Tweede Daalsedijk waren verschillende spoorwerkplaatsen en een wagenmakerij te vinden, waar onderhoud aan rijtuigen en wagons werd gepleegd. Ook was er een grote werkplaats voor bovenleidingmateriaal te vinden achter de Amsterdamsestraatweg. In 2016 vertrekt de NS en is er een nieuwe invulling voor het industriële gebied nodig. Op dit moment wordt er een volledig nieuwe stadswijk gebouwd, waar Wisselspoor het eerste gedeelte van is. Het industriële verleden is nog goed terug te zien: de wijk wordt gekenmerkt door prachtige hallen en sporen. In dit gebied komt een mix aan unieke woningen (stadsvilla’s, herenhuizen, drie-onder-één-kapwoningen en appartementen) met een stoer, industrieel karakter.