Hypotheek van 40 jaar handig voor starters?

15 mei 2018

Verzekeraar ASR komt als eerste geldverstrekker in Nederland met een hypotheek speciaal voor starters met een looptijd van 40 jaar. Hiermee kan de huizenkoper in 40 jaar zijn schuld aflossen in plaats van in 30 jaar.

ASR zegt met deze nieuwe hypotheek in te spelen op de krappe woningmarkt en de moeite die met name starters hebben bij het kopen van hun eerste huis. Het grote voordeel van dit nieuwe product is dat ze dan hun maandlasten flink kunnen drukken: die worden uitgesmeerd over 40 jaar.

Dat klinkt goed, maar er zitten ook duidelijk haken en ogen aan. Zo gaat het leenbudget van de starter bijvoorbeeld niet omhoog. Ook het is niet zo dat hij hiermee 40 jaar lang kan profiteren van de huidige lage rentestand. De hypotheekrente is namelijk maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar, de laatste 10 jaar kan de rente dus niet meer worden afgetrokken. En dat leidt er vervolgens toe dat de consument onder de streep duurder uit is. Langer aflossen betekent langer rente betalen, laat de geldverstrekker in een toelichting weten. 

Ondanks die mitsen en maren denkt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop dat er wel degelijk interesse voor dit product zal bestaan. ,,De maandlasten kunnen voor een starter best fors zijn, met deze hypotheek liggen die in elk geval een stuk lager. Sommige mensen zullen dat een prettig idee vinden. Bovendien past het bij de maatschappelijke trend van langer doorwerken.”

Bron: www.ad.nl