Hoe houd je jouw huis koel op warme dagen?

26 juni 2018

Deze week wordt het weer zomers warm in Nederland. Heerlijk als je buiten bent, maar ook binnen kan het met deze zomerse temperaturen zonder airco snel warm worden. Met deze maatregelen kun je het binnen zo koel mogelijk houden:

- Houd overdag de deuren en ramen van je huis dicht. Sluit ook de gordijnen en doe de zonwering of rolluiken omlaag. Op deze manier houd je zoveel mogelijk zonnestralen en warme lucht buiten.
- Zet na zonsondergang alle ramen en deuren wijd open, zodat het lekker door waait. Slaap bij voorkeur ook met de gordijnen open. 
- Zet geen elektrische apparaten aan die niet echt nodig zijn. Stel bijvoorbeeld het strijken en stofzuigen uit tot ’s avonds of doe het vroeg in de ochtend. En hang je was buiten te drogen in plaats van in de droger.
- Kook niet binnenshuis. Ga in plaats daarvan lekker buiten barbecuen of maak een lekker frisse salade.
- Schakel de mechanische ventilatie overdag uit.
- Woon je onder een plat dak? Probeer het dak dan nat te houden, bijvoorbeeld met een tuinslang.
Gebruik ventilator
- Heb je een vliering in je huis? Warme lucht stijgt op. Zet in je huis het hoogste raam open en laat de ventilator de warme lucht naar buiten blazen.
- Is het buiten koeler dan in huis, bijvoorbeeld aan het einde van een zomerse dag? Zet de ventilator in de deuropening van de woon- of slaapkamer en laat deze de gang op blazen. Door vervolgens het raam open te zetten zuig je de koele buitenlucht naar binnen.
- Laat de ventilator langs plastic flessen met water blazen die een tijdje in de vriezer hebben gelegen. Zo krijg je een lekker fris briesje. Let op: vul de flessen niet helemaal, zodat ze niet barsten. Daarnaast zullen de flessen aan de buitenkant nat worden door condens. Zet ze daarom in een plastic bak of teil.

Bron: www.essent.nl