Hoe help ik mijn kamerplant de zomer door?

08 juli 2022

De zon is al een aantal weken goed aanwezig. Planten vinden dit over het algemeen heerlijk, maar toch kan het soms een uitdaging zijn om ze tijdens de zomermaanden in leven te houden. Want wat moet je nu wel doen? En wat juist niet?

Hoe help ik mijn plant?
We beginnen maar met het meest voor de hand liggende; je planten hebben in de zomer gewoon meer water nodig. Dus geef af en toe een scheutje extra. Vergeet ze daarnaast niet iets vaker dan normaal water te geven. Maar let op: geef ze niet te veel, want dan kunnen ze verdrinken. Liever frequenter water geven dan te veel water in één keer. Er zijn tegenwoordig vele programma's en apps die je daar op een slimme manier mee helpen.

Kijk daarnaast ook goed naar de plek van de plant in huis. Zet ze niet in de directe zon, zodat de bladeren niet kunnen verbranden. Verder kun je planten nu ook stekken. In de winter zijn ze in ruststand, maar nu kunnen ze het goed aan om gestekt te worden. Ook is voeding geven nooit een slecht plan. Door de zon groeien planten harder, waardoor ze meer voedingsstoffen nodig hebben. Kies de juiste voeding en lees op de verpakking hoe vaak je plant het nodig heeft.

Wat moet ik niet doen bij mijn plant?
Probeer alles met mate te doen. Water geven zoveel mogelijk verspreiden en zeker niet te veel voeding geven, dit kan namelijk schadelijk zijn voor je plant. Ook is het aan te raden om je planten binnen te laten, ondanks de neiging om deze buiten te zetten. Met het warme weer verwacht je dat je planten het buiten heerlijk vinden, maar felle zon zijn ze niet gewend. Laat ze dus maar lekker veilig binnen staan. 

Ga je deze zomer op vakantie? Zorg dan voor een plantenoppas! Laat weten hoeveel water iedere plant nodig heeft en laat de plantenoppas minimaal 1 keer per week langskomen. Zo overleven je planten deze warme zomer gegarandeerd!