Geen vast contract? Bekijk de opties om een hypotheek af te sluiten

10 maart 2020

Ben je op zoek naar een (nieuwbouw)woning? Dan vraag je je misschien af of je per se een vast contract nodig hebt om een hypotheek af te kunnen sluiten. Bekijk hier welke opties er mogelijk zijn.

Intentieverklaring
Heb je een contract voor een bepaalde tijd? Vraag dan een intentieverklaring aan je werkgever. Hoewel het wel afhangt van de situatie en je inkomen is deze verklaring vaak genoeg om een hypotheek aan te vragen.  


Inkomensbepaling Loondienst
Als je geen intentieverklaring van je werkgever krijgt, kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van de Inkomensbepaling Loondienst. Hypotheekverstrekkers kijken dan naar het UWV Verzekeringsbericht waarin je arbeidsverleden en je inkomen vermeld staan. Op basis hiervan wordt het toetsinkomen berekend en wordt er gecontroleerd of er een hypotheek kan worden aangevraagd.


Perspectiefverklaring
Heb je geen standaardloon maar werk je bijvoorbeeld als flexwerker? Dan is de perspectiefverklaring een optie. Een hypotheekverstrekker bekijkt of er in de toekomst genoeg mogelijkheid en vertrouwen is dat jouw inkomen in de toekomst stabiel blijft. Is dit het geval? Dan kun je een hypotheek aanvragen.