Geef jouw tuin een herfstupdate!

21 september 2022

Het is een rap tempo kouder en natter geworden. Nu is de tijd om jouw tuin onder handen te nemen en voor te bereiden op de komende herfst. Het najaar is daarbij de beste tijd om bomen en planten te (ver)plaatsen. Hoe maak je jouw tuin herfstproof? We nemen je mee!

Nieuwe planten en bomen plaatsen
Veel mensen denken dat het voorjaar het beste moment is om de tuin aan te pakken, maar eigenlijk is dat de komende periode. Vooral de maanden oktober en november zijn perfect om aan de slag te gaan. De grond is dan nog lekker warm en planten kunnen zich volledig storten op het vormen van (nieuwe) wortels. Dit bevordert de latere groei. Pak de komende weken dus om na te denken welke planten en bomen jij in je tuin wilt plaatsen of een nieuw plekje wilt geven.

Schakel een adviseur in
'Even' een nieuwe boom plaatsen is niet helemaal juist. Een grote boom wordt nog groter en kan voor problemen zorgen, zoals een overload aan bladeren in de tuin of op de daken of minder licht in huis of op je zonnepanelen. Laat je daarom goed adviseren door een kweker met verstand van zaken. Zo kies je een boom (of plant) perfect passend bij jouw woonsituatie.

Aan de slag met snoeien
Heb je al een grote boom of plant in de tuin, dan is het nu moment om in actie te komen. Dit is de beste tijd om te gaan snoeien. Dit geldt daarentegen niet voor alle planten: bij planten die vruchten hebben gedragen, kun je beter iets langer wachten. Het is daarom handig om een lijstje te maken met de verschillende beplanting in jouw tuin en de bijbehorende onderhoudsmomenten. Online kun je per plant heel veel passende informatie vinden.

Laat bladeren liggen
Je hebt waarschijnlijk de neiging om gevallen bladeren meteen weg te halen voor een nette look van jouw tuin. Bladeren helpen daarentegen juist om grondwater vast te houden in de grond. Vooral met de droogte waar we steeds meer mee te maken hebben, is dit erg belangrijk. Door een laag van bladeren of compost op aarde wordt de grond luchtiger en is het beter in staat om regenwater op te nemen. Ook in de zomer heb je hier uiteindelijk profijt van: het opgenomen water verdampt via bomen en zorgt voor extra zuurstof. Win, win!