Een nieuwbouwhuis huren: dit komt er op je af

12 maart 2019

Ben jij van plan om een nieuwbouwhuis te gaan huren? Met dit stappenplan nemen we je mee in het proces van oriënteren, beslissen en uiteindelijk wonen. Uiteraard kan de volgorde per woningcorporatie verschillen, maar de stappen zijn meestal wel vergelijkbaar. 

1. Bereken je maximale huuprijs
Jouw maximale huurprijs kun je berekenen door je bruto maandinkomen te delen door 4,5 als je alleen huurt, of te delen door 5 als je met een huisgenoot gaat huren. Als je beschikt over eigen vermogen, dan mag je 10% hiervan delen door 12 en dit bedrag optellen bij je bruto maandinkomen. Vergeet daarnaast niet dat huurcorporaties een borg vragen. Meestal betreft dit een maand huur.

2. Bekijk het woningaanbod
Als je weet wat je per maand kunt uitgeven aan huur en aan welke wensen de woning moet voldoen, kun je gericht op zoek naar een huurwoning. Vrijwel alle huurwoningen zijn online te vinden, dus je kunt jezelf thuis vanaf de bank goed oriënteren. 

3. Woning bezichtigen
Heb je jouw droomwoning gevonden? Neem dan contact op met de huurcorporatie om de woning te bezichtigen. Let op: het is niet zeker dat je de woning ook daadwerkelijk mag bezichtigen. Als er veel animo is, kan er al een voorselectie worden gemaakt op basis van bijvoorbeeld de inschrijfdatum. 

4. Documenten indienen
Als je in aanmerking bent gekomen voor de bezichtiging en hierna nog steeds enthousiast bent, word je  gevraagd om een aantal documenten aan te leveren om je inkomen en identiteit te verifiëren. 

5. Acceptatie en toewijzing
Als de ingediende documenten zijn goed gekeurd door de huurcorporatie en de woning aan jou wordt toegewezen, is het aan jou om de woning te accepteren. Na jouw acceptatie wordt de woning voor jou gereserveerd en wordt het huurcontract opgemaakt. 

6. Sleuteloverdracht 
Het tekenen van het huurcontract en de sleuteloverdracht vindt meestal op dezelfde dag plaats. De oplevering gebeurt meestal met een medewerker van de huurcorporatie die je uitleg zal geven over de woning.