Een geveltuin in 6 stappen

29 maart 2019

Beschik je niet over een tuin, maar wil je wel graag kunnen genieten van wat groens? Kies dan voor een geveltuin. De meest eenvoudige manier om snel een groen effect te creëren, is namelijk bij de gevel van je woning. Lees hier hoe je dit doet. 

1. Denk na over het soort planten
Heb je veel of juist weinig zon op je gevel staan? Zitten er ventilatieroosters waar je rekening mee moet houden? Hoeveel ruimte heb je tot je beschikking? Dit soort factoren bepalen onder andere welke bloemen en planten je het beste kunt kiezen voor jouw geveltuin.

2. Verwijder de tegels
Als je weet wat je wil én als je de regels voor een geveltuin hebt gecheckt in jouw gemeente, kun je de stoeptegels verwijderen. 

3. Graven maar
Afhankelijk van het soort bloemen/planten dien je je geveltuin uit te graven tot een diepte van ongeveer 20-40 cm. 

4. Bouw de border
Om je geveltuin gescheiden te houden van de stoep, is het raadzaam om een border te bouwen. Je kunt kiezen voor een omlijstijng van bijvoorbeeld steen of hout. Als je dit gedaan hebt, kun je de bak vullen met tuinaarde.

5. Plaats de beplanting
Je gevultuin is nu zo goed als klaar, het enige - en tevens meest belangrijke - wat nu nog ontbreekt, zijn de planten. Tip: zet de planten eerst in het bakje neer, zodat je kunt zien hoe de geveltuin er in zijn geheel uit komt te zien. Vul de geveltuin daarna aan met een laatste laag tuinaarde. 

6. Water geven
Je geveltuin is klaar! Vergeet er niet goed voor te zorgen, zodat je er lang van kunt genieten!