Dit zijn de voor- & nadelen van een vaste en variabele hypotheekrente

08 mei 2020

Als je een (nieuwbouw)woning koopt, kun je kiezen voor een vaste of variabele hypotheekrente. We zetten de voor- en nadelen van beide opties op een rij.

Vaste rente
Het voordeel van vaste rente is dat je zekerheid hebt. Je weet van tevoren wat je maandlasten zijn voor de hele periode. Hoe lager de actuele hypotheekrente, hoe voordeliger de keus voor een vaste hypotheekrente is. Stijgt de marktrente? Dan blijft jouw rente gelijk. Een nadeel is dat een vaste rente meestal hoger is dan een variabele rente. Daarbij geldt; hoe langer je de hypotheek wil vastzetten hoe hoger de rente is. Bij een lange rentevaste periode kan de marktrente sterk dalen en zo onder je vaste rente komen.


Variabele rente
Als je kiest voor een variabele rente kan de hypotheekverstrekker de rente op elk moment verhogen of verlagen. Omdat de rente een groot deel is van de maandelijkse hypotheeklasten, betekent kiezen voor een variabele rente dat je maandlasten variëren. Als de rente stijgt moet je dus wel een financiële buffer hebben om de hogere maandlasten te kunnen betalen. Voordeel is dat je profiteert van rentedalingen en dat je tegen betaling op elk gewenst moment kunt overstappen naar een vaste rente.