Dit moet je weten als je dubbele woonlasten hebt

15 februari 2019

Als je een nieuwbouwhuis koopt, krijg je - helaas - hoogstwaarschijnlijk een tijdje te maken met dubbele woonlasten. In de bouwperiode betaal je namelijk al meteen rente en aflossing over je nieuwe hypotheek. Deze tips helpen je de extra kosten te dragen. 

1. Hypotheekrente meefinancieren 
Tijdens de bouw betaal je rente over je nieuwe hypotheek. Bij sommige geldverstrekkers is het mogelijk om dit mee te financieren in je hypotheek. Dit wil zeggen dat je een hogere hypotheek afsluit. De rente is niet aftrekbaar van de belasting, maar kan wel van je belastbaar inkomen worden afgetrokken. 

2. Extra geld lenen
Bij verschillende geldverstrekkers is het mogelijk om vier procent extra te lenen om de dubbele woonlasten te kunnen bekostigen. Let wel op: deze lening valt in Box 3 waardoor de rente niet fiscaal aftrekbaar is. 

3. Profiteer van aftrekposten
Al tijdens de bouw is het mogelijk om aftrekposten op te voeren. Denk hierbij aan het bedrag dat je kwijt bent aan een adviseur of notaris. Alle aftrekposten kunnen samen een mooi potje vormen waarmee een deel van de dubbele woonlasten vervolgens kan worden betaald.