Deze tips helpen je bij het kopen van een keuken

13 november 2020

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is de keuken meestal bij de koopsom inbegrepen. Soms komt het voor dat de keuken casco wordt opgeleverd en dien je deze als koper zelf aan te schaffen. De volgende tips helpen je bij het kopen van een keuken.

Goede voorbereiding
Bedenk vooraf goed wat je wilt. Welke apparaten wil je in jouw keuken, welke kleur wil je voor de keukenkastjes en wat zijn je wensen voor het aanrechtblad? Bedenk ook wat je maximaal wilt besteden. Zorg er verder ook voor dat je de juiste afmetingen weet waar de keuken moet komen.

Bezoek aan de keukenwinkel
Prijzen kunnen per keukenwinkel erg verschillen. Het loont dan ook om verschillende winkels te bezoeken en prijzen te vergelijken. Maak vooraf een afspraak met de keukenwinkel(s) die je wilt bezoeken, zodat de verkoper voldoende tijd heeft om je te helpen. Houd je budget wel voor jezelf. Zo voorkom je dat een verkoper de keuken aan de hand van dit budget samenstelt en krijg je beter zicht op de kosten van diverse onderdelen. Vraag ook om een gespecificeerde offerte.

Onderhandelen
Bij de aanschaf van een keuken is er meestal ruimte om te onderhandelen over de prijs. Start hierbij altijd lager dan je maximale budget, zodat er onderhandelruimte is. Is een korting op de prijs niet haalbaar, dan kun je ook nog onderhandelen over extra’s. Vraag je wel goed af of je iets aan deze extra’s hebt en of dit prijstechnisch opweegt tegen kortingen bij andere keukenwinkels die je hebt bezocht.

Neem de tijd
Houd je bezoek aan de keukenwinkel zakelijk. Neem de tijd om een weloverwogen beslissing te nemen en laat je niet verleiden om gelijk een keuken te kopen. Dat aanbod van de verkoper geldt later heus nog wel. De kans bestaat zelfs dat de prijs nog wat omlaag gaat als je ze na een weekje nog eens belt.