De juiste kookafzuiging in jouw nieuwbouwhuis

03 november 2020

Wist je dat je bij een nieuwbouwhuis de keuze hebt uit verschillende soorten kookafzuiging? Denk aan kookafzuiging met directe luchtafvoer naar buiten, kookafzuiging via het ventilatiesysteem en kookafzuiging met recirculatie. We zetten de kenmerken op een rij.

Kookafzuiging met directe luchtafvoer naar buiten
Een afzuigkap met een directe afvoer naar buiten voert kooklucht op een effectieve manier af. Een punt van aandacht hierbij is de toevoer van verse lucht. Via het doorvoeren in de gevel is er namelijk verlies van warmte. Dit kan je beperken door extra te isoleren of door te kiezen voor automatische afsluiting als de afzuigkap niet aan staat. 

Kookafzuiging via het ventilatiesysteem
Je kunt er ook voor kiezen om de kooklucht via het ventilatiesysteem in je nieuwbouwwoning af te voeren. De ventilatie en kookafzuiging zijn dan geïntegreerd in één systeem in combinatie met een warmteterugwin-unit. Hiervoor is het belangrijk dat de afzuigkap recht boven het fornuis wordt geplaatst. Voor een optimaal effect op de luchtkwaliteit, kun je kiezen voor een motorloze afzuigkap. 

Kookafzuiging met recirculatie 
Tot slot bestaat er kookafzuiging met recirculatie. Hierbij wordt de kooklucht afgezogen, gereinigd en weer teruggebracht in de keuken. Gunstig voor de energiezuinigheid, aangezien er geen warmte verloren gaat. Om het systeem zo effectief mogelijk te laten zijn, moeten de filters regelmatig schoongemaakt worden. Daarnaast is het aan te raden om niet alleen een geurfilter te plaatsen, maar ook een fijnstoffilter. 

We snappen dat je wellicht nog niet eerder nagedacht hebt over de mogelijkheden wat betreft kookafzuiging. Raadpleeg daarom het bedrijf waarbij je je keuken koopt voor advies.