De belangrijkste verzekeringen voor je nieuwbouwhuis op een rij

22 november 2022

Bij een nieuwe woning komt veel kijken, zo ook een aantal belangrijke verzekeringen die je moet afsluiten. Weet jij bijvoorbeeld het verschil tussen de inboedel- en opstalverzekering? We nemen je mee in alle verschillende verzekeringen.

Wanneer je een nieuwe woning koopt, nieuwbouw maar ook bestaande bouw, horen hier een aantal belangrijke verzekeringen bij. Sommige verzekeringen zoals de opstalverzekering zijn zelfs verplicht vanuit de hypotheekverstrekker.

Opstalverzekering
Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, wordt er een opstalverzekering verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. Een opstalverzekering verzekert jou van eventuele schade aan jouw nieuwe woning. Hiermee verzeker je alles wat aan je woning vastzit. Denk bijvoorbeeld aan het dak, de muren of een vastgelijmde vloer in je badkamer. Wanneer je een appartement koopt, wordt de opstalverzekering meestal gedeeld door de Vereniging van Eigenaren.

Inboedelverzekering
Het verschil tussen de opstalverzekering en de inboedelverzekering, is dat de inboedelverzekering juist alles verzekerd wat ‘los’ in je huis staat. Denk hierbij aan je meubels, televisie of kleding. Daarnaast is de opstalverzekering verplicht en de inboedelverzekering niet. Daarentegen is deze zeker aan te raden. Beide verzekeringen vergoeden schade in het geval van wateroverlast, inbraak, diefstal en brand.

Aansprakelijkheidsverzekering
Deze verzekering is ook niet verplicht, maar zijn er kosten door schade aan personen en zaken ook al heb jij deze schade niet zelf veroorzaakt? Dan worden deze kosten gedekt met deze verzekering. Zeker handig dus! Wanneer er bijvoorbeeld een waterleiding is gesprongen en de buren ook waterschade oplopen, worden deze vaak hoge kosten vergoed door deze verzekering.

Woonlastenverzekering
Met een woonlastenverzekering weet jij zeker dat de hypotheeklasten altijd betaald kunnen worden. In het geval dat jij je baan kwijtraakt of arbeidsongeschikt raakt, verzeker jij je alsnog dat de hypotheeklast betaald blijft worden.

Overlijdensrisicoverzekering
Deze verzekering is er eentje waar je niet vanuit wilt gaan of aan wilt denken bij het afsluiten, maar een verzekering die vaak verplicht wordt gesteld door de verzekeraar. Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat wanneer jij overlijdt, de nabestaanden niet hoeven te verhuizen als ze de hypotheek niet kunnen betalen. Een fijne gedachte als je nu al weet dat jij en je partner het samen gekochte huis allebei niet alleen kunnen betalen.