Bijna 14% meer nieuwbouwwoningen verkocht in Q1 2021

20 april 2021

In het eerste kwartaal van 2021 werden er ongeveer 9.700 nieuwbouwwoningen verkocht. Dit blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van de NVM. Dit aantal is bijna 14% meer dan in het jaar ervoor.

Er zijn in de eerste periode van dit jaar circa 6.900 nieuwe nieuwbouwwoningen in verkoop gekomen. Dit is vergelijkbaar met dezelfde periode in 2020. Het totale aanbod van te koop staande nieuwbouwwoningen was wel lager, namelijk 22%. In totaal stonden er 11.100 nieuwbouwwoningen te koop. Net als bij bestaande bouw is ook de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwhuis gestegen tot gemiddeld € 433.000,-, een stijging van bijna 8%. Vorig jaar was de gemiddelde prijs nog € 400.000,-.

Onno Hoes, voorzitter van de NVM, zegt het volgende over de laatste cijfers: “Het is ongekend wat er gebeurt op de huizenmarkt. De lage rente, het enorme woningtekort en de stabiele sociaal-economische vooruitzichten zorgen voor krapte en jagen de prijzen verder omhoog. Onder deze omstandigheden zetten onze NVM-makelaars zich dagelijks in om hun opdrachtgevers van dienst te zijn en deskundig te begeleiden bij de aan- en verkoop van hun woning.

Ik zie het meer dan ooit als een nadrukkelijke taak voor het volgende kabinet om de woningnood als prioriteit integraal aan te pakken, zoals we ook hebben bepleit in de Wonen-agenda in februari dit jaar. Dat gaat echt verder dan alleen het realiseren van meer woningen. Het Planbureau voor de Leefomgeving is daar ook duidelijk over in haar recente rapport ‘Wonen na de verkiezingen’, met een krachtig pleidooi voor een regionale aanpak en een sneller vergunningsysteem om woningen te kunnen plaatsen.”

Lees hier meer over de NVM kwartaalcijfers voor Q1 2021.