Bieden op een huis: dit zijn de mogelijkheden

15 november 2018

Het is zover: je hebt jouw droomwoning gevonden! Nu is het 'alleen nog' zaak om het juiste bod uit te brengen. Om je hierop voor te bereiden, leggen we uit welke drie mogelijkheden bieden op een huis met zich meebrengt. Doe er je voordeel mee! 

1. Bieden en onderhandelen
Wanneer je gaat bieden en onderhandelen, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie hebt over het huis en de verkopers. Hoe lang staat de woning al te koop, willen de verkopers er snel van af, wat is de staat van het onderhoud, etc. Als de verkopers jouw openingbod interessant vinden, kunnen ze een tegenbod doen. Zo ga je uiteindelijk de onderhandelingsfase in. 

2. Bieden op een huis per inschrijving
Bij deze vorm van bieden, mogen alle potentiële kopers binnen een bepaalde termijn één bod uitbrengen. Er wordt vanzelfsprekend gekeken naar de hoogte van het bod, maar ook naar de ontbindende voorwaarden, zoals voorbehoud van financiering en voorbehoud van bouwkundige keuring. Uiteindelijk wordt door de verkopers een bod gekozen dat voor hun het meest gunstig is. 

3. Eindbod
Wanneer je niet in onderhandeling wilt gaan, kun je kiezen om meteen een eindbod uit te brengen. Om het proces te versnellen, kun je hier eventueel een vervaldatum aan hangen. Dit wil zeggen dat de verkopende partij voor die tijd moet laten weten of er op het aanbod wordt ingegaan, anders vervalt het. 

Let op: welke manier van bieden er ook gekozen wordt, blijf altijd bij een bod dat bij jouw budget past. Zo voorkom je problemen bij het aanvragen van de hypotheek.