Bespaar water met een regenton

17 november 2020

Onlangs is in Utrecht de eerste woning van het nieuwbouwproject Rijnvliet Midden opgeleverd. De kopers ontvingen als oplevercadeau een handige regenton met bijpassende gieter. Wist je dat een regenton verschillende voordelen heeft? We sommen ze voor je op.

Gratis water
In een kwartier sproeien in de tuin verbruik je ongeveer 100 liter water. Hoe ideaal is het dan als je opgevangen regenwater kunt gebruiken om de planten in je tuin water te geven? Je bespaart hiermee op je waterrekening en verdient de kosten die je betaalt voor de regenton vanzelf terug. 

Beter water voor je tuin
Ondanks dat water uit de kraan is gezuiverd, zit hier altijd nog wat kalk in. Planten houden niet zo van kalk. Regenwater bevat geen kalk en is daarom beter voor je planten. Ook leent het water uit de regenton zich prima om de auto en de ramen te wassen. Doordat er geen kalk in het water zit, laat het geen strepen achter.

Voorbereid op extreem weer
Regenbuien zijn vaker hevig en kort. Wanneer regenwater niet snel genoeg weg kan, kan dit leiden tot wateroverlast. Met een regenton vang je een deel van dit water op. In periodes met extreem warm weer kun je het opgevangen water perfect gebruiken om je tuin te sproeien.

Beter voor het milieu
In periodes van extreme warmte is de vraag naar kraanwater groter. Niet alleen om te drinken, maar ook voor het vullen van zwembadjes en het sproeien van de tuin. Door deze grotere vraag naar water moeten waterbedrijven meer grondwater oppompen. Dit heeft invloed op de bodem en de natuur. Door gebruik te maken van een regenton hoeft er minder grondwater te worden opgepompt, wat dus beter is voor het milieu.

In allerlei soorten en maten
Regentonnen zijn er in diverse soorten en maten. Van hout tot aan kunststof en van een wijnvat tot regenton met een heuse plantenbak aan de bovenzijde. Zo kun je je regenton opfleuren met bloemen en/of een kruidentuin. Er is dus altijd wel een regenton die past bij jouw budget en smaak!

Tip: er zijn gemeenten die subsidie geven voor de aanschaf van een regenton. Check dit dus bij je gemeente.