Alles wat je moet weten over de constructieberekening

12 juli 2022

Er zijn meerdere redenen voor het uitvoeren van een constructieberekening, zoals het verbouwen of uitbreiden van je woning of het plaatsen van zonnepanelen of een groen dak. We vertellen je alles over de uitvoering van de constructieberekening.

Aan de hand van een constructieberekening wordt bekeken of de constructie van jouw woning een bepaalde uitbreiding kan dragen. Hier draagt het fundament van de woning aan bij, samen met de gebruikte materialen en de belasting van het dak op de rest van het huis. Het is belangrijk om dit te controleren voordat je begint met een uitbouw of uitbreiding op het dak, zodat je de kans op scheuren, verzakkingen of gebreken verkleint.

Wat is de constructieberekening?
Hoe veel gewicht de dragende delen van een constructie kunnen dragen, wordt berekend in de constructieberekening. Bij deze berekening wordt niet alleen gekeken naar de fundering, maar ook naar de wanden, de kolommen en het dak. Tegenwoordig is deze berekening van tevoren verplicht, en vooral aan te raden bij het uitbreiden van de woning. Bij een grote uitbreiding, zoals een aanbouw of dakkapel, is een constructieberekening nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen. Je krijgt deze omgevingsvergunning alleen zodra de constructieberekening laat zien dat de stabiliteit van het pand gegarandeerd is. 

Hoeveel kost een dergelijke berekening?
Het uitvoeren van een constructieberekening brengt werk en daarmee kosten met zich mee. Houd rekening met een prijs van gemiddeld € 2.500. Dit lijkt op voorhand veel, maar houd altijd in gedachte dat deze berekening zeer vervelende schade kan voorkomen. Deze schadegevallen kunnen doorgaans veel hoger uitvallen dan de kosten van de constructieberekening. Het is dus een absolute must om deze uit te voeren.