Zo zit het met je hypotheek bij een nieuwbouwwoning

15 juni 2021

Hoe zit het met je hypotheek bij het kopen van een nieuwbouwhuis? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet! 

Welke hypotheekvorm kies je?
Als je voor de eerste keer een huis koopt kun je kiezen uit twee hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Een combinatie is ook mogelijk. Bij de eerste betaal je een vast bedrag per maand. Een deel rente en een deel aflossing. Bij de lineaire hypotheek betaal je maandelijks een vast bedrag aan aflossing en een bedrag aan rente dat maandelijks minder wordt. Wat je betaald is afhankelijk van hoeveel je leent, de hypotheekvorm en de rente. Vergelijk de netto maandlasten per hypotheek voordat je een keuze maakt.

Als je al een huis hebt, kun je je hypotheek meenemen en die vorm voortzetten. Als je nieuwe huis duurder is kan je een aanvullende hypotheek afsluiten, en als je overwaarde van je oude huis verwacht kan je gebruik maken van een overbruggingskrediet. Met deze lening overbrug je de periode waarin je oude huis nog te koop staat.

Wat staat er in een hypotheekofferte?
Als je de hypotheekvorm gekozen hebt, vraag je de offerte aan. De geldverstrekker kijkt alle documenten na en stuurt je een bindend hypotheekaanbod. Hierin staat hoeveel je leent, hoeveel de rente is en wat de hypotheekvoorwaarden zijn. Als je deze ondertekend is de volgende stap de hypotheekakte. Dat kan nog wel even duren: dat gebeurt zodra de grond aan je is overgedragen.

Vanaf wanneer moet je de hypotheek betalen?
Bij nieuwbouw is de startdatum van de hypotheekbetaling afhankelijk van de datum waarop de grond wordt overgedragen. Wanneer je de hypotheekakte bij de notaris ondertekend hebt, komt het hypotheekbedrag beschikbaar. Vanaf dan moet je elke maand hypotheekrente en -aflossing betalen.

Wat zijn mijn hypotheek-maandlasten tijdens de bouw?
Hoe langer ze bezig zijn met de bouw, hoe hoger de hypotheeklasten worden. Dit komt omdat je tijdens de bouw alle bouwrekeningen betaald uit het bouwdepot. Hoe leger het bouwdepot wordt, hoe minder depotrente je ontvangt.