Van lege vlakte tot fijne tuin

08 juni 2021

Het is zover: het nieuwbouwhuis is af. Maar… Hoe zit het met de tuin? Met de zomer om de hoek wil je wel een fijn plekje hebben. We geven je een aantal tips om rekening mee te houden bij het aanleggen van een nieuwbouwtuin.

1. Hoe gaat het met de bodem?
Meestal begint de tuin aanleggen met het verlagen of verhogen van de zandgrond. Maar hoe is de bodem er nu aan toe? Tijdens het bouwen van een wijk wordt er geen rekening gehouden met de tuinen. Er worden met zware machines overheen gereden waardoor de grond dichtslaat. Hierdoor wordt het lastig voor planten en bomen om voeding te halen uit de grond. De grond moet dus weer losgewoeld worden! Ook is het aan te raden om wormen te kopen, waarmee je het bodemleven weer op gang kunt brengen.

2. Waterafvoer
Je wilt natuurlijk geen natte voeten, dus een goede afvoer in de tuin is belangrijk. Zorg voor een goede verdeling van groen en bestrating: met alleen maar tegels kan het water nergens heen. Met een goede verdeling geef je het water de ruimte om de bodem in te trekken. Je kunt daarnaast ook een drainagesysteem aanleggen, zodat het water goed afgevoerd kan worden.

3. Ligging van de tuin
De basisindeling van de tuin kun je afstemmen op de ligging van de tuin: noord, oost, zuid en west. Zo kun je rekening houden met hoe de zon draait en pas je de tuin het beste aan aan je woonwensen.

4. Waarvoor wil je de tuin gebruiken?
Je kunt verschillende doelen voor ogen hebben. Wil je dat de kinderen er alle ruimte hebben om te spelen? Wil je tot laat in het najaar fijn buiten kunnen zitten? Moet het een plek zijn waar je veel mensen kunt ontvangen? Wil je een moestuin beginnen? Dit zijn allemaal vragen waar je rekening mee moet houden. Een tuinarchitect kan je hierbij helpen.

5. Een erfafscheiding
En als laatste: jouw tuin eigen maken. Er moet ook nog een erfafscheiding geplaatst worden. Deze kun je vinden in verschillende vormen, zoals een schutting of een heg. Hou hiermee ook rekening met je privacywensen.