Kies de juiste raamdecoratie voor je nieuwbouwwoning

11 mei 2021

Raamdecoratie; het is er in allerlei soorten en maten. Van jaloezieën en vouwgordijnen, tot lange gordijnen van stof. Kortom, de keuze is reuze! Houd bij het kiezen van raamdecoratie rekening met de volgende punten.

1. Wat is de functie?
Kijk per kamer hoeveel licht en privacy je nodig hebt. In de woonkamer wil je bijvoorbeeld wat privacy creëren, maar maakt het niet zoveel uit als de raamdecoratie lichtdoorlatend is. In een slaapkamer is verduisterende raamdecoratie juist erg functioneel en zorgt ervoor dat je beter kunt slapen.

2. Welk type raam?
Niet elk raam is hetzelfde. Zo vraagt een kiepraam om andere raamdecoratie dan bijvoorbeeld een standaard raam of een erker.

3. Welk type kozijnen?
Van welk materiaal zijn de kozijnen gemaakt? Kan de raamdecoratie hieraan bevestigd worden? Gaan de ramen bij het openen naar buiten of naar binnen en zitten er ook roosters voor ventilatie in? Houd bij het kiezen van de raamdecoratie ook deze vragen in je achterhoofd, zodat de raamdecoratie ook bevestigd kan worden zoals jij dat bedacht hebt.

4. Welke sfeer?
Bedenk welke sfeer je wilt creëren in je woning. Zorg dat de raamdecoratie past bij de interieurstijl van de rest van de woning. Bij een landelijke stijl zijn houten jaloezieën of rol- of vouwgordijnen een goede keuze. Gaat jouw voorkeur eerder uit naar een modern industrieel interieur? Versterk deze look dan door het gebruik van aluminium jaloezieën.

5. Hoe groot is de ruimte?
Houd bij de keuze voor bepaalde raamdecoratie de grootte van de ruimte in je achterhoofd. Maak bij een kleine kamer gebruik dan verticale raamdecoratie. Dit zorgt er namelijk voor dat de ruimte hoger aanvoelt. Met horizontale raamdecoratie (zoals jaloezieën) lijkt een ruimte juist breder. Wil je een grote ruimte een warme sfeer geven? Kies dan voor laaghangende gordijnen van stof.