7 soorten vloeren geschikt voor vloerverwarming

18 oktober 2022

Het voordeel van nieuwbouw is dat je je woning geheel naar eigen smaak kan invullen. Een vloer is erg bepalend voor de look & feel en de keuze is geheel aan jou. Niet alle vloeren zijn echter geschikt voor vloerverwarming. Wij helpen je graag bij je keuze.

Als er vloerverwarming in een woning zit, is het van belang dat de vloer warmte goed kan doorlaten. Voordat je een vloer kiest, is het daarom belangrijk dat je checkt of de vloer wel geschikt is voor vloerverwarming. Volgens vloerspecialisten zit je met deze soorten vloeren sowieso goed, maar check altijd bij je daadwerkelijke keuze of de vloer in questie geschikt is voor vloerverwarming:

Een vloer van steen, tegels of beton
Deze soorten vloeren gaan goed samen met vloerverwarming, door de lage warmteweerstand en de hoge geleidbaarheid. Hierdoor is de warmte snel voelbaar door de vloer heen en wordt de warmte ook goed vastgehouden.

Vinyl en PVC-vloeren
Doordat vinyl en PVC-vloeren relatief dun zijn, komt de warmte van vloerverwarming er makkelijk doorheen. Let echter goed op: niet alle vinyl vloeren zijn geschikt. De vloer moet een maximale thermische weerstand van 0,15 m² K/W hebben, anders kunnen er lelijke vlekken op de vloer ontstaan. Heb je een vloer gekozen, overleg dan altijd met een specialist om zeker te weten dat jouw gekozen vloer mooi blijft.

Tapijt
Je zou het misschien niet denken, maar tapijt kan goed samen met vloerverwarming. Wel moet je rekening houden met de volgende zaken: het tapijt moet antistatisch zijn en een maximale thermische weerstand van 0,17 m² K/W hebben. De warmte moet ook niet geblokkeerd worden, waardoor een hoogpolig tapijt of tapijt met een foamlaag niet geschikt is. Let er ook goed op dat het tapijt volledig op de ondervloer gelijmd moet worden om te werken met vloerverwarming.

Laminaat
Heel fijn: er zijn laminaatvloeren speciaal voor vloerverwarming. Let bij laminaat op de plankdikte, de warmtegeleiding en de juiste (of geen) ondervloer als je deze vloer wilt combineren met vloerverwarming.

Welke vloeren zijn minder geschikt?
Vloeren met een hoge thermische werking, ofwel een sterk isolerende werking, zijn minder geschikt voor vloerverwarming. Kies daarom liever niet voor een houten of parket vloer. Deze vloeren kunnen sneller krimpen en uitzetten.

Welke vloer je ook kiest, houd er bij een nieuwbouwwoning altijd rekening mee dat het bouwvocht eerst uit de woning weggetrokken moet zijn. Anders heb je kans op scheuren in de vloer of vervormingen.