5 tips voor het kopen van een nieuwbouwwoning

24 januari 2023

Aan nieuwbouw zitten veel voordelen: je krijgt een huis volledig naar wens met gloednieuwe materialen, goede isolatie en een snel stijgende waarde! De aankoop kan echter complexer zijn dan bij bestaande bouw. Wij helpen je op weg met enkele tips.

1. Een nieuwbouwwoning: iets voor jou?
Een nieuwbouwwoning is voor vele mensen een droom. Maar, past het ook bij jou? De koop van een woning is niet zomaar een beslissing, neem ruim de tijd om hierover na te denken. Zet duidelijk jouw wensen (en eisen) voor jouw nieuwe woonplek op papier en selecteer alleen de woningen die hierbij aansluiten. Ga je voor nieuwbouw of toch liever een bestaand huis?

2. Budgetteren
Ontzettend belangrijk: creëer inzicht in jouw budget. Wat kun en wíl je lenen? Hoeveel eigen vermogen bezit je? Op deze manier wordt het duidelijk welke woning je kunt veroorloven en overzie je eventuele problemen. Let bijvoorbeeld bij het kopen van een nieuwbouwwoning op de volgende kosten:
● Advies- en bemiddelingskosten voor de adviseur;
● Bereidstellingsprovisie;
● Aanvragen NHG;
● Rente en kosten overbruggingskrediet;
● Notariskosten hypotheekakte;
● Hypotheekrente tijdens de bouw;
● Meerwerk;
● Bouwrente;
● Boeterente;
● Tuinaanleg, erfafscheiding en bestrating.
● Inbegrepen bij de koop-/aanneemsom: notariskosten van de eigendomsoverdracht en de btw.

3. Kans op dubbele woonlasten
In de meeste gevallen moet een nieuwbouwwoning nog gebouwd worden, wanneer deze al gekocht is. Als je bijvoorbeeld al de eigenaar bent van een koopwoning of een woning huurt, kun je te maken krijgen met dubbele woonlasten. De betaling start namelijk op het moment van bouwen. De rekeningen van de nieuwbouwwoning betaal je uit het bouwdepot dat je hebt opgenomen voor de bouw van jouw woning.

4. Meerwerklijst nieuwbouwwoning
Een nieuwbouwwoning kent een standaard bouwplan met een bijbehorende indeling. Enorm fijn wanneer deze precies binnen jouw wensen valt, maar de kans is aanwezig dat je sommige zaken toch liever anders wilt zien. Wil je een muur liever op een andere plaats of alvast nadenken over een aanbouw, dan kun je dit opnemen op een meerwerklijst.

5. Blijf kritisch
Jouw ideale huis is eindelijk af en je kunt intrekken! Wij begrijpen natuurlijk dat je met name door je enthousiasme direct akkoord wil gaan, maar vergeet niet nog even kritisch te blijven. Laat de woning inspecteren bij oplevering door een expert met verstand van nieuwbouw, opleveringen en andere bouwkundige zaken. Dit is het moment waarop je nog kunt vaststellen dat iets niet naar wens is. Mocht dit het geval zijn, heeft de bouwer van de woning nog drie maanden de tijd om deze gebreken te herstellen.

Met deze tips moet de koop van jouw nieuwbouwwoning een groot succes worden!