4 vragen over meerwerk bij een nieuwbouwproject

11 februari 2022

Wanneer je bezig bent met een nieuwbouwproject, komt er vaak meerwerk om de hoek kijken. Meerwerk houdt in dat de aannemer extra werkzaamheden uitvoert, om jouw nieuwbouwwoning uiteindelijk helemaal perfect te maken. Hieronder beantwoorden we 4 vragen over meerwerk.

1. Wat houdt meerwerk bij een nieuwbouwproject in?
Een nieuwbouwwoning kan je meestal tot op zekere hoogte naar eigen wens aanpassen, waardoor een bouwer extra werk uitvoert buiten het contract om. Zo kan je bijvoorbeeld extra stopcontacten plaatsen, een extra muur in de woning plaatsen of een dakraam laten plaatsen. Dit zijn allemaal voorbeelden van werkzaamheden die op de meerwerklijst van een bouwer staan. Deze kan je van tevoren raadplegen en zien hoeveel het kost om extra werkzaamheden te laten uitvoeren. Als een bouwer bepaalde werkzaamheden niet uit hoeft te voeren, je wilt bijvoorbeeld de badkamer casco laten opleveren, dan wordt dit minderwerk genoemd. Indien je wensen hebt die niet op de meer- en minderwerklijst staan, overleg dat dan met de bouwer. Hij kan altijd meedenken over uitvoering en prijs. 

2. Hoe maak ik afspraken over meerwerk?
Indien je meerwerk uit wilt laten voeren, zorg dan dat je hier duidelijke afspraken over maakt voordat je de koop-/aannemingsovereenkomst tekent. Er zijn ook een aantal punten waar je op moet letten, zoals het tijdig doorgeven van het meer- of minderwerk, de duidelijke vermelding van de prijzen en de exacte omschrijving van het meerwerk. Om later niet voor verrassingen te komen staan, helpt het om de prijs vast te hebben staan en de exacte uitvoering gespecificeerd is. Voeg dit document als bijlage toe aan de koop-/aannemingsovereenkomst. Controleer bij oplevering ook altijd of al het vermelde werk is uitgevoerd.

3. Is de prijs voor meerwerk onderhandelbaar?
De prijs is zeker onderhandelbaar, maar hoe makkelijk of moeilijk dit gaat hangt uiteraard af van de marktomstandigheden, de hoeveelheid meerwerk die je afneemt en de vooraf gemaakte afspraken. Als woningen moeilijker verkocht worden, zal jouw onderhandelingspositie beter zijn. Zorg in ieder geval dat je onderhandelt voordat je de koop-/aannemingsovereenkomst tekent, dan staat er nog niks vast.

4. Hoe zit het eigenlijk met garantie?
Indien je woning wordt gebouwd onder garantie en waarborg van Bouwgarant, SWK of Woningborg, dan valt meerwerk hier ook onder. Het meerwerk moet dan wel bijgevoegd zijn bij de koop-/aannemingsovereenkomst. Ook staan bovengenoemde instanties garant voor de kwaliteit van de woning, zodat deze beschermd is zodra de bouwer of aannemer zelf zijn garantieverplichtingen niet kan nakomen vanwege faillissement.