4 aandachtspunten tijdens de bouwperiode

20 juni 2019

Als de bouw van je nieuwbouwwoning gaat beginnen, wordt jouw droomhuis steeds meer werkelijkheid. Een mooi moment! Wel is het belangrijk om tijdens de bouwperiode een aantal zaken goed in de gaten te houden. We zetten ze voor je op een rij. 

1. Bouwtijd 
In de koop-/aannemingsovereenkomst van een nieuwbouwwoning staat vermeld hoeveel werkbare dagen de aannemer de tijd heeft om de woning te bouwen. Wanneer het aantal werkbare dagen ingaat, verschilt. Bij een nieuwbouwhuis is dit vaak als de ruwe begane grondvloer klaar is. Bij een nieuwbouwappartement is dit meestal als de bouw van het gebouw start. Zorg dat je voor jezelf duidelijk hebt welke afspraak bij jou van toepassing is. 

2. Bouwvertraging
Duurt de bouw langer dan gepland? Dat wil zeggen: gaat de bouwer over de overeengekomen bouwtijd heen of wordt de aangekondigde oplevering uitgesteld? Dan kun je in de meeste gevallen een schadevergoeding of boete per dag vorderen. 

3. Betalingen tijdens de bouw
Tijdens de bouw van je nieuwbouwwoning betaal je de aannemer in termijnen voor het werk dat hij doet. In de koop-/aannemingsovereenkomst staat vermeld binnen welke termijnen er moet worden betaald. Als je niet op tijd betaalt, moet je een boete betalen (een vergoeding voor de bouwer). Zorg daarom dat de rekeningen op tijd betaald worden. Als de bouwer te vroeg een nota verstuurd (bijvoorbeeld als de werkzaamheden nog niet zijn afgerond) kun je dit schriftelijk melden aan de aannemer en aangeven wanneer je de factuur wel betaalt. Vergeet niet om een schriftelijke bevestiging te vragen.  

4. Gewijzigd bouwplan
Bij iedere bouw geldt dat het bouwplan volgens afspraak wordt uitgevoerd. Echter, soms kan er iets wijzigen. Bijvoorbeeld als het bouwplan bouwtechnisch niet voldoet. In dit geval is er sprake van een noodzakelijke wijziging. Als de noodzakelijke wijziging afbreuk doet aan de waarde, de kwaliteit of het uiterlijk van de woning, kun je en schadevergoeding eisen. Hetzelfde geldt als de aannemer een wijziging doorvoert die niet noodzakelijk is.