4 aandachtspunten bij het kopen van een nieuwbouwwoning

05 juni 2021

Ben je van plan een nieuwbouwhuis te kopen? Spannend! Een goede voorbereiding is het halve werk. Wij hebben een paar belangrijke punten voor je op een rijtje gezet. 

1. Niet genoeg budget-inzicht
Bij het kopen van een nieuwbouwhuis komen andere kosten kijken dan bij het kopen van een bestaande woning. Zet deze voor jezelf op een rijtje, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Denk bijvoorbeeld aan: hypotheekrente tijdens de bouw, aanvragen NHG, bereidstellingsprovisie en bouwrente.

2. Dubbele woonlasten vergeten
Bij de meeste nieuwbouwprojecten zal het huis nog gebouwd moeten worden. Bij de start van de bouw begin je ook met betalen. Je gaat dan dus tijdelijk dubbele woonlasten hebben. Je krijgt rekeningen voor ieder deel van de woning dat afgerond is. De rekeningen hiervoor worden betaald uit het bouwdepot dat je het opgenomen voor de bouw van het huis. Geen zorgen: het is het waard!

3. Niet laten keuren
Eindelijk is je huis af! Het is prachtig! Hoe geweldig het allemaal ook is, zorg ervoor dat je kritisch blijft. Het is belangrijk dat je bij de oplevering je huis laat inspecteren door een expert. Mochten er dingen niet goed uitgevoerd zijn? Dan heeft woningbouwer nog 3 maanden om gebreken te herstellen na het bouwen van de woning.

4. Niet naar de locatie kijken
Wat voor buurt gaat het worden? Welke scholen en winkels komen er in de buurt? Hoe zit het met openbaar vervoer? Zorg ervoor dat je verder kijkt dan alleen het huis. Ook de buurt waarin je terecht komt is erg belangrijk! Ga trouwens ook eens kijken bij de bouw. Het is leuk om ook daarbij betrokken te zijn. Wie weet kom je dan zelfs alvast je nieuwe buren tegen!